zaterdag 30 maart 2024

Zalig Paasfeest

Beste parochianen, broeders en zusters,

In Tielt-Winge vieren we het paasfeest zaterdagavond en zondag op volgende plaatsen:

  • Zaterdag 30 maart om 21u in Sint-Joris-Winge: Plechtige Paaswake, voorgegaan door E.H. Paul Schotsmans, pater Augustinus Aerssens o.p. en diaken Luc Claeys.
  • Zondag 31 maart om 10u in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Tielt: Hoogmis met het kerkkoor van Tielt en m.m.v. Chiro Jevati, celebrant E.H. Paul Schotsmans.
  • Zondag 31 maart om 11u in Sint-Joris-Winge: Gezinsviering gevolgd door paaseierenjacht, celebrant E.P. Augustinus Aerssens, geassisteerd door diaken Luc Claeys.
We verwelkomen u graag op het Verrijzenisfeest van onze Heer Jezus Christus! Een zalig Pasen aan allen.

"Vrede zij met u!” 

Het waren de eerste woorden die de verrezen Jezus sprak tot de leerlingen, die uit schrik hun toevlucht hadden gezocht achter gesloten deuren. We kunnen hun angsten goed begrijpen, net zoals degene die vandaag in ons leven, in een wereld getekend door oorlog en geweld.

Maar de verschijning van Jezus na zijn opstanding zal de vrees omzetten in vreugde. Het is iets wat we niet altijd kunnen uitleggen: de ontmoeting met Christus in onze levens is een bron van vreugde en vrede. De catechumenen die in de paasnacht het doopsel ontvangen, getuigen hier vaak van.

Deze vrede en vreugde gaan ook gepaard met een zending voor de leerlingen.

Jezus zond hen en zendt ook ons vandaag om de vrede en de verzoening te dienen, bezield door de Geest.

"Vrede zij met u!”: dat is ook mijn wens, uit de grond van mijn hart, voor jullie en voor onze wereld op dit paasfeest!


+ Luc Terlinden

Aartsbisschop van Mechelen-Brussel


Lees hier het paasinterview met Mgr. Luc Terlinden in het tijdschrift Tertio.

donderdag 21 maart 2024

Iconen op de Open Avond in de pastorie

Lucia Lipkens-Janssen

Op woensdag 21 maart nodigden we in het kader van de 'Open Avonden' mevrouw Lucia Lipkens-Janssen naar de pastorie uit om ons te vertellen over de iconen die ze schildert of schrijft. In de Oosterse kerken bestaan er verschillende scholen maar Lucia Janssen volgt zelf de Russisch-orthodoxe canon.

Na een historische inleiding vertelde ze gepassioneerd hoe ze de iconen maakt, beginnend met het uitzoeken van het juiste lindehout tot en met de laatste beschermlaag. Daarvoor gebruikt ze enkele natuurlijke materialen en vertelt ze 'haast en spoed, zijn zelden goed'. De houten panelen worden overtrokken met een linnendoek en tot 20x toe bestreken met krijt.

Nadien kan de tekening die op kalkpapier is voorbereid op het hout worden aangebracht. Daarvoor gebruikt Lucia natuurlijke kleurstoffen vermengd met eigeel. Ze werkt van donker naar licht, zoals Christus zelf als licht in de wereld is gekomen. Vooraleer ze echt aan het werk gaat, bidt ze een gebed, want het maken van een icoon is niet zomaar een schilderij. Het hele proces kan wel tot een half jaar duren om een icoon helemaal af te werken.
Van donker naar licht

Nadien gaf Lucia Janssen wat uitleg bij de iconen van de Goede Week, beginnend met de blijde intrede van Jezus in Jeruzalem tot en met de verrijzenis. 

Enkele van haar iconen hangen in de kerken die de Byzantijnse ritus volgen, maar evenzeer in haar katholieke thuisparochie.

Een heel boeiende avond.

"Een Icoon maak of schilder je niet, je schrijft ze.

Deze religieuze afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, de heilige, de gebuertenissen uit het Oude en Nieuwe Testament, worden in de Orthodoxe Kerk met roerende eerbied omgeven, net zoals het Woord Gods in de Heilige Schrift.
In de Icoon schult voor de gelovige mens een grote meditatieve kracht die wil aanzetten tot gebed en diep relgieuze beleving."

(tekst op het visitekaartje van Lucia-Lipkens Janssen, Diestersteenweg 43 3680 Neeroeteren-Maaseik, tel. 0495/36 32 09)

Iconen van Lucia Lipka-Janssen




woensdag 20 maart 2024

Goede Week en Pasen in Tielt-Winge

Palmzondag 2023 
Pasen is het grootste feest in de katholieke Kerk. We vieren de verrijzenis van de Heer; Hij is niet dood en leeft nu midden onder ons.

De laatste week voor het Paasfeest, de laatste week van de 40-dagentijd is een intense week met veel vieringen en gebed waarvoor we alle parochianen graag uitnodigen.

  • Palmzondag 24 maart 2024 10u Sint-Joriskerk te Sint-Joris-Winge: we herdenken met een palmprocessie het feestelijke onthaal van Jezus in Jeruzalem, maar lezen ook het lijdensverhaal van de Heer. We verzamelen aan de kerkdeur want we starten met een ommegang rond de kerk met palmtakken. Breng gerust groene takken mee naar de kerk.
  • Processie met het Heilig Sacrament op Witte
    Donderdag
    Chrismamis maandag 25 maart 2024 19u Sint-Romboutskathedraal in Mechelen: het bisdom nodigt alle gelovigen uit voor de chrismamis waarin de heilige oliën worden gezegend. De priesters van het bisdom hernieuwen hun priester gelofte
  • Verzoeningsviering woensdag 27 maart 2024 in de Sint-Pieterkerk te Meensel-Kiezegem: we vragen de Heer om vergiffenis voor onze tekorten om Pasen goed te kunnen vieren.
  • Witte Donderdag 28 maart 2024 19u Sint-Joriskerk te Sint-Joris-Winge: we vieren de instelling van de eucharistie en herdenken het Laatste Avondmaal van Jezus, waarna hij zich voor gebed terugtrok op de Olijfberg te Jeruzalem.
  • Kruisweg aan de Roeselbergkapel
    Goede Vrijdag 29 maart 2024: Op Goede Vrijdag herdenken we het lijden en sterven van de Heer.
    • Roeselbergkapel 15u: we bidden de kruisweg op de Roeselberg te Houwaart.
    • Sint-Pieterkerk te Meensel-Kiezegem 19u: Gebedsdienst met Kruishulde
  • Paaswake zaterdag 30 maart 2024 21u: Buiten is het duister en we ontsteken een groot Paasvuur aan de kerk. De nieuwe Paaskaars wordt aangestoken en het licht verspreidt zich onder de gelovigen. Alleluia, de Heer is verrezen! De Paaswake is de belangrijkste eucharistieviering van het kerkelijk jaar. Kom en vier met ons mee.
  • Paaszondag 31 maart 2024 10u
    • Plechtige hoogmis van Pasen O.L.V. Tielt 10u
    • Gezinsviering voor Pasen Sint-Joris-Winge 11u
Aansteken en zegening van de Paaskaars in de Paaswake

maandag 11 maart 2024

Zwartepiet, Nicodemus en slangen?

 Homilie op de 4de zondag in de 40-dagentijd, Sint-Joris-Winge

Beste jongens en meisjes, broeders en zusters,

Hoe heet de helper van Sinterklaas? Zwartepiet, roetpiet en waarom? Toen ik een klein manneke was, noemde mijn opa de helper van Sinterklaas, Sint-Nicodemus. Het was gewoon een andere naam voor zwartepiet. Die naam zou afgeleid zijn van het Evangelieverhaal dat we vandaag gehoord hebben over Nicodemus, een godgeleerd man van de joden die stiekem naar Jezus toeging om met hem te praten en van hem te leren. Hoewel hij een Farizeeër was en behoorde tot de hoogste kringen van de Joodse gemeenschap in Jeruzalem, was hij dus ook wel heel geïnteresseerd in de leer van Jezus. Maar de joden mochten dat niet weten, dus ging hij in het donker naar Jezus en zou zijn gelaat wat zwart gemaakt hebben om niet herkend te worden. Vandaar de link tussen Nicodemus en Zwartepiet. 

Misschien zijn er onder jullie wel een aantal jonge Nicodemussen. Ik weet het niet, ik hoop het eigenlijk wel een beetje. Dat zijn immers mensen die graag iets van Jezus willen leren en hem wil kennen, hem tot vriend willen rekenen; ook al durven we dat niet zo toegeven aan onze omgeving, aan de collega’s op het werk of aan de andere leerlingen op school. Maar ik zie ook dat er tegenwoordig bekende mensen zijn die hun


Nicodemuscomplex afgeschud hebben zoals de bekende schrijfster Kristien Hemmerechts die als het ware uit de duisternis is gekomen en volop in de schijnwerpers durft tezeggen; jawel ik ben christelijk, ik draag een kruisje en ga iedere zondag naar de mis. Een nieuw fenomeen onder de BV’s, ik juich het toe.

Het eerste wat Jezus tegen Nicodemus zegt in dat nachtelijk gesprek is Mozes zette in de woestijn een koperen slang hoog op een paal. Net zo moet de Mensenzoon een hoge plaats krijgen, eerst aan het kruis en daarna in de hemel. En daardoor krijgt iedereen die in hem gelooft, het eeuwige leven.

Weten jullie wie Mozes was? Kennen jullie het verhaal van Mozes en de slang? Mozes werd zelf uit het water gered door de dochter van de farao en op zijn beurt redde hij het volk van Israël door het weg te leiden uit de slavernij en door de Rode Zee te loodsen en de woestijn naar het beloofde land. Tijdens hun reis door de woestijn klaagden de Israëlieten over hun voedsel en water. Als straf stuurde God vurige slangen die hen beten en velen doodden. 


God gaf Mozes de opdracht om een bronzen slang op een paal te maken en deze omhoog te houden. Iedereen die naar de koperen slang keek, terwijl ze werden gebeten door de slangen, werd genezen en bleef in leven. Door gehoor te geven aan Gods opdracht, werd het volk Israël genezen van de dodelijke slangenbeten. Genezing door geloof: De koperen slang symboliseert Gods genezende kracht. Door te kijken naar de slang, toonden de Israëlieten hun geloof in God en werden ze gered. De betekenis van het verhaal van Mozes en de slang is dat het laat zien dat God genezing en redding kan brengen, ook in de meest hopeloze situaties.


Je zou het niet verwachten, maar dat eeuwenoude Bijbelverhaal, staat nog altijd op ziekenwagens, op ambulances en kan je soms zien bij de apotheker en de artsen, geneesheren. Dus telkens als je dat symbool, die paal met de lang ziet, denk dan maar eens aan Mozes, aan God en Jezus.

Hoeveel mensen zouden er niet tot God bidden wanneer ze ziek zijn, in moeilijke en duistere omstandigheden verkeren thuis of op het werk of omdat er oorlog heerst in hun land zoals in Gaza, in Oekraïne of Oost-Congo? Ze bidden dan opdat het goede en hen zou overkomen en het kwade zou wegblijven. Daarom ontsteken mensen ook een kaarsje, vaak bij een Mariabeeld zoals hier in de kerk achteraan of in Scherpenheuvel. Ze bidden om verlichting. Misschien verdwijnt de ziekte niet, verdampen de moeilijkheden niet en komt er niet onmiddellijk vrede na dat kaarsje en gebed, maar de kans is wel groot dat je blik verandert, je manier van kijken naar de moeilijkheden na dat gebed, omdat je nu kijkt met de ogen van Jezus, met een blik van liefde en dat geeft sterkte, schenkt troost en kracht.

Eigenlijk zijn wij allemaal een beetje Israëlieten die soms morren, ontevreden zijn, tegenslag hebben. Wel, zegt het Evangelieverhaal van vandaag, kijk dan eens op naar Jezus, wat Hij gedaan heeft en hoe Hij geleefd heeft. Kijk eens op naar Jezus op het kruis en volg Hem na, probeer te leven zoals Hem.


Meisjes en jongens, broeders en zusters, in de 40-dagentijd willen we als gemeenschap aan de kant staan van zij die het minder goed hebben dan wij. Daarom steunen we de organisatie Broederlijk Delen met haar inzet ten voordele van landbouwers in Congo. Een van hen is Christine Kikuku, een jonge vrouw van 25 die pedagogie studeert en die naast haar studies samen met andere jongeren gewassen teelt. Samen met andere jongeren brachten ze geld samen om een stuk veld te pachten.

Het aantal jobs op het platteland in Congo is beperkt.  Momenteel loop Christine stage in een school en nadien hoopt ze een job te vinden in een schooladministratie of in een weeshuis om kinderen te begeleiden. Simpel zal het niet zijn en daarom houdt ze haar landbouwactiviteiten achter de hand zodat ze zelf voedsel heeft en wat overblijft kan verkopen op de markt. 

Meisjes en jongens, broeders en zusters, bidden we vandaag, ook voor een rechtvaardige wereld, dat de Heer ons zou mogen genezen van al onze bezwaren en tekorten die ons daartegen verzetten.

Diaken Luc Claeys

donderdag 7 maart 2024

Iconen: een ontmoeting

We nodigen u graag uit voor een avond over iconen. Spreekster is mevrouw Lucia Lipkens-Janssen die zelf iconen schrijft (schildert). Ze zal ons uitleggen hoe ze te werk gaat en brengt ook een aantal iconen mee.

Een icoon in de context van religieuze kunst verwijst naar een afbeelding van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten. Deze iconen zijn onlosmakelijk verbonden met het kerkelijke en spirituele leven van oosters-orthodoxe, oriëntaals-orthodoxe en oosters-katholieke kerken en hun gelovigen. Ze worden geschilderd op houten panelen volgens specifieke regels en zijn vaak afkomstig uit landen waar het christendom in de vorm van Oosterse orthodoxie de dominante godsdienst is, zoals Griekenland, Rusland, de Balkanlanden, Oost-Europa, Egypte en Ethiopië.

Deze uitnodiging kadert in de 'Open Avonden' waarmee we het christendom in zijn volle rijkdom aan bod willen laten komen. Ze gaan door in de pastorie van de parochie Sint-Donatus Tielt-Winge in de Sint-Annastraat 17 te Tielt.

De avonden worden gecoördineerd door Paul Arnauts uit Houwaart. Indien erbij wilt zijn, kan u hem een mailtje sturen paul.arnauts@gmail.com