donderdag 7 maart 2024

Iconen: een ontmoeting

We nodigen u graag uit voor een avond over iconen. Spreekster is mevrouw Lucia Lipkens-Janssen die zelf iconen schrijft (schildert). Ze zal ons uitleggen hoe ze te werk gaat en brengt ook een aantal iconen mee.

Een icoon in de context van religieuze kunst verwijst naar een afbeelding van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten. Deze iconen zijn onlosmakelijk verbonden met het kerkelijke en spirituele leven van oosters-orthodoxe, oriëntaals-orthodoxe en oosters-katholieke kerken en hun gelovigen. Ze worden geschilderd op houten panelen volgens specifieke regels en zijn vaak afkomstig uit landen waar het christendom in de vorm van Oosterse orthodoxie de dominante godsdienst is, zoals Griekenland, Rusland, de Balkanlanden, Oost-Europa, Egypte en Ethiopië.

Deze uitnodiging kadert in de 'Open Avonden' waarmee we het christendom in zijn volle rijkdom aan bod willen laten komen. Ze gaan door in de pastorie van de parochie Sint-Donatus Tielt-Winge in de Sint-Annastraat 17 te Tielt.

De avonden worden gecoördineerd door Paul Arnauts uit Houwaart. Indien erbij wilt zijn, kan u hem een mailtje sturen paul.arnauts@gmail.com
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.