woensdag 12 juni 2024

Nieuw beeldje voor kapel in Lovenjoel

Op een zonnige dag, Pinkstermaandag 20 mei, woonden zo’n 150 bedevaarders uit de hele omgeving de bijzondere viering bij aan de kapel van Sint-Ermelindis in Lovenjoel.

Kunstenaar uit Meensel-Kiezgem

Louis Pittomvils maakte het nieuwe beeldje
voor de kapel (c) Marie-Lou Verhoeven

De viering had inderdaad een bijzondere betekenis. In juli vorig jaar werd het vertrouwde beeld uit de kapel gestolen. Maar er werd niet stil gezeten en een nieuw beeld werd gebeiteld.Het nieuwe eikenhouten beeld werd gemaakt door Louis Pittomvils uit Meensel-Kiezegem, naar voorbeeld van het beeld dat bewaard wordt in de Sint-Lambertuskerk van Lovenjoel. Een kunstwerkje waarop we fier mogen zijn!

Abt Averbode zegent nieuwe beeld

De zegening van het nieuwe beeld werd weken op

Sint-Ermelindisbeeld
(c) Marie-Lou Verhoeven

voorhand aangekondigd. De plechtigheid zou gebeuren tijdens de jaarlijkse bedevaartsmis op Pinkstermaandag. Als intredelied zongen we, muzikaal ondersteund door CoBrass, en af en toe ook door de vogels in de bomen, het nieuwe Ermelindislied, geschreven en gecomponeerd door Eric Boeckx. Na de voorbede werd het nieuwe Ermelindisbeeld gezegend door abt Marc Fierens van Averbode.

Ermelindis vereerd in Lovenjoel

Stefaan Callebaut (l) en Abt Marc Fierens o.praem
(c) Marie-Lou Verhoeven

Omdat de paters Norbertijnen doorheen de geschiedenis, al van in 1236 in Meldert, in Lovenjoel en in heel BelgiĆ« en ook ver daarbuiten, zich steeds sterk hebben ingezet voor de verspreiding van de verering van onze patroonheilige, werd de abt van Averbode gevraagd samen met, Stefaan Callebaut, de pastoor van pastorale zone Bierbeek, voor te gaan bij deze bijzondere gelegenheid en het nieuwe beeld te zegenen.

De Ermelindiskapel staat verscholen in een bosje tussen Boutersem en Lovenjoel
(c) Marie-Lou Verhoeven

Na een dankwoordje aan allen die deze viering mogelijk maakten, na de zegening van de bron, na de verering van de relikwie en een lekker Ermelindisgebakje bij een drankje, kon onder een blauwe hemel en een stralende zon, nog gezellig nagepraat worden om deze parochiale hoogdag waardig af te sluiten.

De Ermelindiswerkgroep dankt van harte alle aanwezigen en allen die deze viering mogelijk maakten.


Jos Dewinter Lovenjoel 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.